Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Панчо Пасков, който шокира Русия и покори цяла България

До олимпийските игри в Рио твърде малко хора бяха чували за Панчо Пасков. Студент по стоматология в четвърти курс, който между сложните лекциите намира време за любимата си фехтовка и благодарение на своята упоритост и вроден талант успява да стигне до най-големия спортен форум.

22-годишният софиянец замина сякаш на майтап за игрите в Бразилия, но устави трайна следа с участието си.
В началото на тази година за Панчо Пасков олимпиадата е само мечта. Всяка европейска страна праща най-добрия си състезател на квалификационните турнири, от които четирима фехтовачи получават квоти за игрите. Панчо обаче се превръща в сензация на квалификацията в Прага в края на април и преборва конкуренцията на десетки от най-силните състезатели на континента, а едва е събрал пари, за да стигне до чешката столица.

И ако класирането за Рио е изненада, то победата над действащия световен шампион руснака Алексей Якименко в първата среща от олимпиадата означава влизане в елита на сабльорите. Най-голямата награда за Панчо обаче беше факта, че бе забеляза от цяла България. 32-годишният Якименко, на когото Русия възлагаше огромни надежди за олимпийска титла, изглеждаше сигурен в победата си над българина, след като взе комфортен аванс при 12:7.
22-годишният нашенец обаче сътвори шокиращ обрат и поведе с 14:13, за да се доближи само на един туш от победата.

Руснакът успя да изравни при 14:14, което даде началото на напрегнати минути. След поредица едновременни атаки и видеоповторения на няколко ситуации, Пасков успя да пласира победен туш и постигна един от най-неочакваните резултати в Рио, с което шокира цяла Русия.

Историята на Панчо е следната. Родителите му решават да го запишат на фехтовка. Водят го в клуб "Свечников" към Фехтовална академия "Васил Етрополски", когато е само на десет години. До преди 4-5 г. за Панчо спортът е бил само развлечение.
Първата голяма изява на Панчо е през 2011 г. Тогава той завършва на пето място в генералното класиране на Европейската купа по фехтовка, а победител става друг българин - Любослав Бурнев. Нещата постепенно се променят и Пасков се превръща във водеща сила на сабя на републиканско ниво и продължава да постига успехи на международно ниво. Сега Панчо здраво тренира и се готви за нови подвизи.