Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

понеделник, 9 януари 2017 г.

Само за година 27 училища са затворили врати

Стряскаща статистика обяви днес синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Синдикалистите посочват, че само миналата година у нас са закрити 27 училища. През последните 14 години близо 1000 учебни заведения са затворили врати завинаги.


Ако в България през 1942 г. е имало 10 500 училища, през 2000 г. Те вече са 3491, а през тази учебна година училищата у нас са 2456, уточняват от синдиката. С огорчение те заявяват, че времето на просветителството може би вече е свършило и сега е наложително да се дефинира нова образователна стратегия за постигане на качествено съвременно образование. Ако тя кореспондира със закриване на училища и организиране на училищната дейност само в „мега“ училища от 700 до 2500 ученици, то сме на правилния път и можем да продължим да закриваме училища, жлъчни са те в позицията си.

Повод за мнението на синдикалистите са резултатите от проверките за причините, довели д отпадането на деца от училищната система. Според синдикатът в просветата ни има два основни порока. „Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000 детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците. Вторият порок е по-стар и по-страшен – това е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия“, коментират от образователния синдикат.

Синдикатът предлага на образователното министерство и на парламента да променят философията на делегирания бюджет. Според тях финансирането на учебните институции трябва да се формира след изготвянето на национална стратегия. Тя трябва да определя дали да има училище в съответното населено място, а не да се разчита на делегиран бюджет и на брой ученици.

rns.bg