Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

понеделник, 2 януари 2017 г.

Мотото на Азбукари: Не се отказвай! Вярвям в теб!

Цвета Кирилова
"Вярвам в теб" - всеки от нас, когато чуе тази, простичка наглед, фраза се чувства окрилен, изпълнен с енергия, със сила и вяра в собствените си способности и в това, че има някой, който да го подкрепя, някой който вярва в него. "Вярвам в теб" е максимата на "Сдружение Азбукари", което повече от четири години инициира социално ангажирани каузи в сферата на образованието, науката, спорта и културата.
Сдружението реализира редица хуманни инициативи, в които главни участници са деца от всички възрастови групи, а основната им цел е да обединят децата със специфични потребности в общия свят на усмивки и цветност, защото азбуката на доброто е съставена от взаимност, заедност, действие и доброта.

"Не е нужно много...само любов" - казва Цвета Кирилова, председател на сдружението и очите й грейват възторжено, когато ми разказва за това, което са постигнали през годините, за реализираните проекти и за онези, които предстоят. "Стая за усмивки" усмихва малките пациенти на 2-ра градска болница в столицата. Инициативата на сдружението е осъществена с финансовото съдействие на компанията Еxperian България и е превърнала едно обикновено болнично посещение от подтискащо място с бели стени в пъстроцветна стая за игра. В нея деца и родители могат да упражняват редица активности, да четат книги и да общуват повежду си, забравяйки че се намират в болнично заведение. Смехът е здраве, а детските усмивки са безценни, казва Цвета и споделя, че се надява тази стая да не остане единствената, а и други болнични заведения и компании, които са готови да помогнат, да направят така, че добрата идея да се разпространи и на други места в страната.

Същото важи и за единствената, засега, площадка, адаптирана за деца със специални нужди, която вече е факт в Южния парк на столицата. Място, на което могат да се забавляват всички деца и като казваме всички, имаме предвид абсолютно всички. Защото децата имат право на равно право и на забавления. Площадката е уникална по рода си за страната ни и макар да е струвала немалко усилия на сдружението, което е трябвало да пребори тромавата машина на бюрокрацията и да преодолее препятствия от различен характер, сега радва малки и големи, давайки им възможност да сбъднат мечтата си.

А мечтата на "Азбукари" е да продължават да работят в посока - сбъдване на мечти и реализиране на идеи, носещи доброто в себе си. Като вярват, че всеки един човек е генератор на добро и на добри идеи, затова са отворени не само към помощ материална и физическа, но и към идеи. Споделят, че очакват от своите съмишленици да споделят идеите и да бъдат част от решението и реализацията, защото в дискусията, в общото мислене и в общото правене се раждат доброто случване. Активността има много измерения и една от тях е да споделиш своя хрумка и да бъдеш част от нейното развитие. 

Не се отказвай! - това е мотото, което следват "Азбукари", макар да е имало моменти, в които изборът да се откажеш е изглеждал като единствения възможен. И всъщност възможността да вървят напред, осъществявайки хуманната си мисия, до голяма степен е и наше дело - на нас, онези, които твърдим, че ни пука и, че искаме да бъде част от създаването на добро.

www.club50plus.bg

30.07.2014 г.


Химн на Азбукари

Вярвам в теб!
Подай ни ти сега ръка
и със всички нас ела!
Вярвам в теб!

Да литнем смело над света
с музика и красота!
Вярвам в теб!

Нека дружно да запеем
да играем, да се смеем.
Вярвам в теб!

И със приятели безкрай
да си направим земен рай.
С любов и много доброта
във човешките сърца.
Вярвам в теб!

Нека дружно да запеем
да играем, да се смеем.
Вярвам в теб!

Нима не вярваш в чудеса,
подай ни ти сега ръка.
Ще сбъднем твоята мечта,
чакаме те, с нас ела.
Вярвам в теб!

Нека дружно да запеем
да играем, да се смеем!
Вярвам в теб!

Текст: Ева и Ива Валентинови