Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

събота, 21 януари 2017 г.

Цвета Кирилова: Свикване на Велико Народно Събрание е неизбежен процес

Пак ще повторя и ще го правя още стотици пъти. Свикване на Велико Народно Събрание е неизбежен процес. Трябва да си умствен импотент, за да не го разбираш. Не може в 21 век да разчиташ на Основен закон (Конституцията) в държавата, който е крайно архаичен, и който се разминава драматично със съвременните очаквания и изисквания на едно модерно общество. Светът се променя, динамиката налага адаптиране на цялото законодателство с настоящите обществени нужди и това трябва да става бързо, гъвкаво и според правилата.
Народът задава тона, времето и посоката на промяната и най-висшият закон трябва да се съобрази с обществените потребности. Този парлив въпрос, който никак не е страшен, просто трябва силна непоклатима воля и отоворност, не може да държи в цивилизационен застой едно общество, което се затормозява да се подчинява на морално остарял документ, напълно неприложим към предизвикателствата на времето. Не може в 21 век да се разчита на изчерпан от съдържание документ, който за миналото си вероятно е вършел работа за маркиране на бездействие и поддържане на обществото в състояние на хипноза.

Текущите проблеми за решаване са много и трябва рязка намеса на будни, отговорни, компетентни личости, с отношение към честта и дълга, които да се погрижат за сигурността на народа. Преди свикване на ВНС за нова Конституция, е нужен нов Избирателен Закон, който да заложи задължителен ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ - минимум средно образование - за право на гласуване, също така - платени данъци, както и въвеждане на възможност за електронно гласуване за българите в чужбина, и разбира се, мажоритарни избори! 

Конституцията на България не може да се пише от хора, които не знаят азбуката и са малообразовани, тя трябва да се пише от представителството на образования български народ, но в никакъв случай от вехти каскети, които нововремието, заради разликата в мисленето на поколенията, самО отхвърля поради неспособността им да се адаптират към непреходните параметри - да се защитава ПРАВОТО, ДОСТОЙНСТВОТО И ЧЕСТНОСТТА!

Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари"

22 януари 2015 г.