Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

петък, 17 февруари 2017 г.

Български алпинисти откриха най-високият връх в планината Тангра (ВИДЕО)

Свети Борис е името на най-високия връх в планината Тангра на Антарктида, а негови откриватели и кръстници са най-добрите наши алпинисти Николай Петков и Дойчин Боянов. Това стана ясно на пресконференция с участието на ръководителя на още неприключилата изцяло родна експедиция на ледения континент проф. Христо Пимпирев.

Двамата покорители на Еверест и на още много осемхилядници и труднодостъпни природни дадености са направили прецизно измерване с професионален уред и така установили, че връх Фризлънд, смятан за най-висок през последните 14 години, вече не е номер едно, защото е по-нисък с 8 метра от Св. Борис.

Двамата стъпили и на девствения връх Симеон, откъдето прокарали маршрут до първенеца Св. Борис. Това изкачване обаче продължило цели 28 часа, тъй като ги застигнал ураган. Само големият опит и отличната подготовка на Николай Петков и Дойчин Боянов спасило живота им, споделиха двамата смели мъже. Ледниците в Хималаите нямат скрити цепнатини, а тук цепнатините са невидими, обясни Николай Петков. 

Планината Тангра вече е изучена детайлно и върховете са с български имена, похвалиха се участниците в експедицията до ледения континет. Те описаха колко красив е остров Ливингстън, на който се намира базата на България на Антарктида. Освен природната хубост, православният параклис привлича туристи на круизни кораби. Бяхме оставили в параклиса кутия за дарения и се бяха събрали 800 долара, разказа проф. Пимпирев. На острови на други държави като Полша и Украйна има туристически бюра и от предлаганите услуги се събират такси, добави той.

Николай Петков и Дойчин Боянов в бъдеще ще продължат алпийските си проучвания на Антарктида, но сега са насочили поглед към Азия. През юни планират експедиция с премиерно изкачване на 7-хилядник в планината Каракорум от китайска територия. Надяват се да съберат необходимите 70 хил. лв., за да осъществят замисъла си, тъй като тяхната нова цел има научна стойност – на този връх не е стъпвал човешки крак.