Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

понеделник, 6 февруари 2017 г.

Гробът на цар Самуил (ВИДЕО)

Продължих с разкопките, да възстановявам, да описвам. След 12 години почнах да правя публикации, съвсем случайно през един октомврийски ден, когато бяхме готови да заминаваме, защо парите ни бяха свършили. видяхме в десния ъгъл на базиликата натрупване на пръст и един студент ми каза, господин професоре имате пръст по дрехите.

Какъв пръст казах аз? Огледах се и видях, че от една дупка наистина изтича пясък. Погледнах с лупа в дупката и видях един човек, почти като жив. Това беше скелетът на Самуил. Саркофагът беше затворен и не влизаше светлина. Тогава разровихме земята, отворихме саркофага и видяхме скелета, имаше пурпурен цвят. За нас беше ясно, че пурпурът се използваше само за царски особи. Това беше знак, че там е погребан цар, скелетът принадлежеше на знаменита личност. Обаче саркофагът беше абсолютно празен, нямаше нищо друго освен скелета. Случайно забелязах, че на лявата ръка има рана, която после е зараснала.

Тогава се замислих и реших, че това трябва да е раната на цар Самуил, която той е получил в битката при Сперхей. Той бил спасен от сина си, който го отвел в планините. Тогава разбрах, че това е цар Самуил.

През 996 в битката при река Сперхей българите, които са се разположени на лагер в близост до реката са били внезапно нападнати от войската на византийски пълководец Никифор Оран и войската предвождана от Самуил е била разгромена. Самуил и синът му се престорили на убити и след приключване на битката в един мъчителен преход са успели да достигнат до българия. В самата битка Самуил получава рана и има неправилно зарастване на ръката. Това в последствие служи като един от опорните пунктове, който професор Муцопулос успява да индентифицира скелета на цар Самуил в църквата св. "Ахил". По този начин поднася на историческата и архилогическата наука една сензационна новина. През 70-те години това беше оповестено и беше една сензация.

ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК