Искам да изкажа сърдечна благодарност на всички, които подпомогнаха и уважиха световната инициатива "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО"

вторник, 4 април 2017 г.

Цвета Кирилова: У нас има олигархично-октоподна система

Журналистът и председател на "Сдружение Азбукари" Цвета Кирилова бе гост в предаването "Делници" по Евроком. Тя коментира нивото на журналистиката в България, както и възможностите за национално развитие.

Старата гилдия, до която съм имала възможността да се докосна е дала много на сегашното поколение журналисти, заяви Цвета. Тя допълни: Телевизията винаги е част от моето ежедневие, макар че сега се занимавам с други неща. Като журналист се старая да не пропускам нищо, което засяга телевизията. Следя, как тя влияе на аудиторията и на световната общност. Разбира се днес медиите безскрупулно манипулират и успяват да овладяват обществото, за да подготвят аудиторията за нещо по-различно, което ще ни бъде представено. 

Може обаче сега да достигнем до едно всеобщо пробуждане. Всичко е твърде динамично. На фона на тази тотална комерсиализация в световен плат, то все по-рядко електронните медии могат да бъдат независими. Те зависят от своите собственици и акционери. Медийната политика се формира именно от тези хора, посочи Кирилова.

Може ли да има независима журналистика?
Силно казано! Би могло да има, ако журналистът има смелостта и е готов да се заеме с това предизвикателство. За съжаление в България голяма част от светилата в журналистиката остават без работните си места, ако решат да бъдат опоненти на масовата журналистика, която не поставя нищо под съмнение. Дано и занапред да има журналисти, които да проверяват истинността на информацията.

Във Ваша публикация имаше призив - време е да си върнем България, от кого?
Време е да си върнем България от прекалено дългото чакане някой друг да ни свърши работата. Не без значение е и олигархичната, октоподна система, която е прихванала държавата ни. Да си върнем държавата от зависимости, които ни правят безгласни букви. Да помисли, как да върнем ценностната система на държавата, да знаем, къде отиваме. Ние имаме древно минало. Най-много ме боли, че доста млади хора заминават за чужбина.

ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК