Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

понеделник, 5 юни 2017 г.

Kак да се предпазим и да реагирамe при терористични актове

Последните събития и трагедии, които се случиха на много места по света, налагат все повече този въпрос. Разумни отговори липсват, защото въпросът е безспорно всеобхватен и труден. В мен особена тревога събуди трагедията в Торино, където в резултат от стреса, масовата психоза и невроза, от една "бомбичка", се създаде паника и пострадаха 1000 човека.

Последният атентат в Лондон също предизвиква много размисли.

От декември 1991 г. съм бил свидетел и наблюдател на доста събития и трагедии на Балканите и по света, и ще си позволя да предложа някои разсъждения. Първо, трябва да осъзнаем, че в тази битка срещу тероризма всеки е важен и значим. Трябва да осъзнаем всички, че в ежедневния живот и дейност, трябва да се ръководим от моралните принципи и да залагаме на духовното и светлото. Никога не трябва с действията си да предизвикваме унижение, обида, угнетяване и недоволство, у когото и да било. Да правим това, което зависи от нас. Да помагаме на хората в обкръжението ни да са усмихнати, щастливи и да имат надежда и увереност, че нещата могат да се променят към добро.

Тероризмът търси и намира унижените, наранените, отхвърлените и тези, на които някои бездушен чиновник или работодател им е казал, че са ненужни, че не стават и са за "бунището" на живота. От нас зависи да подаваме ръка, да обменяме добри дума и да даваме разумен шанс на всеки. Особено важно е възпитанието на младите. Нужно е да има грижа и топлина в семейството. Децата да бъдат обичани от родителите и да не бъдат наранявани както в училище, така и при стъпките в професионалната реализация. Това пак зависи от всички нас!
Пред обществото ни се поставят няколко много важни въпроса и няколко сериозни изпитания. Обикновеният човек, висшите държавни служители, ръководителите на големи компании и фирми, както и държавните глави, трябва да осъзнаят, че кървавата печалба от оръжие и войни се връща като бумеранг в държавите, а след това страдат невинни деца, като тези на концерта в Манчестър.

Нужен е морал и ценности, ако не го осъзнаем и не ги върнем всички заедно на правилното място, ще следват нови и нови трагедии. Всички трабва да разберем, че е нужен Баланс и Мяра във всичко, което правим. Крайностите водят до изостряне на социалното и общественото напрежение, което ражда екстремисти и терористи. Обществото трябва да намери приоритета между стремежа към печалба и обществените ценнности, и интереси.

Случият и трагедията в Торино показва, че обществото е болно и се нуждае от лечение. Нужно е да лекуваме постоянната невроза, стресът и напрежението. Това ни прави уязвими и лесна плячка на терористите. Те това целят. Да всеят страх, ужас и постоянна несигурност, и безпокойство. Не случайно излязоха по улиците на Лондон с "мачетта".
Как да се преборим и противопоставим на тези явления?

Нужно е обществото да е единно и солидарно. Трябва да покажем кураж и взаимна подкрепа. Твърдо Не на Страха!

Нужен е повече позитивизъм, положителна енергия и настроение. Песимизмът, отчаянието и озлоблението са благоприятна почва за терористите. Всички зависи от всеки един от нас, от колектива, от обществото като цяло. Нужни са усмивки, увереност, добра дума към приятел и познат, колега, случаен гражданин, при всяка възможност.
Това не струва пари, но е безценен капитал в борбата срещу злото.

Наред с всичко, на първо място е нужна бдителност, съобразителност, наблюдателност и загриженост за общата сигурност. Всички заедно сме длъжни да окуражим и стимулираме органите за сигурност и цялата система за сигурност. Да изискваме и да помагаме. Имаме общи цели и интреси, а те са общата ни сигурност и оцеляване. Опазване на най-голямото богатство - човешкият живот. Трябва да сме внимателни какво говорим, как говорим и как оценяваме дадено събитие. Терористите имат "очи" и "уши" и всякави непремерени и погрешни коментари, анализи и оценки от многобройните "специалисти", често са в ролята на "куче, което не знае да лае и вкарва вълка в кошарата".

Нужно е у нас да залегне убеждението, че заедно можем и ще успе в тази тежка битка с тероризма.

Ние от Единение "Българи за България", сме твърдо за Единението на всички Българи у нас и по света, и защитата на България от Българофили.

Н.К.
Българи за България