Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

събота, 5 август 2017 г.

Цвета Кирилова: Не може да се оставим на манипулацията в учебниците (ВИДЕО)

Ново учебно помагало ни разказва за историята на България, по един нов увлекателен начин. Става дума за "История на славните българи". Книгата е предназначена, както за деца, така и за възрастни.

Вижте интервюто на Цвета Кирилова по телевизия TV+!

- Как Ви дойде идеята за създаването на помагалото, и какво целите с него? 
- Тази идея е последното вдъхновение на "Сдружение Азбукари", както и на автора Павел Серафимов. Ние, заедно с наши съмишленици се обединихме около мнението, че нашата история трябва да бъде показана по един различен начин. Трябва да се види, от къде идва българският народ, какви хора сме били. Провокирани бяхме, че учебниците по история, пък и не само те не разкриват истината. Много български автори са пренебрегвани и това ни накара да се замислим, какво става с българското образование. Това ли ще оставим в съзнанието на българските дечица?

Да си мислят, че сме безпросветен народ, без история. Не може да се оставим на манипулацията в учебниците. Решихме, че трябва да отговорим на това, както ние, така и много будни граждани. Искаме да покажем, че нашето общество има отношение към българската история и образование. Не трябва да стоим безразлично към Министерството на образованието, то провежда политика, която е в ущърб на нашите деца. Това трябва да се промени, с помощта на иновативни образователни продукти и действия на активни граждани. Трябва да образоваме деца, които да са готови да се включат в политическия, икономическия и обществения живот на страната. Днес наблюдаваме процеси, които лишават българчетата от мотивацията да бъдат образование. Това гарантира невъзможността те активно да се включат в живота на страната. 

- Какво може да се намери в това помагало?
- Помагалото ни връща към древната българска история. Показва ни, какво сме представлявали в миналото, трябва да вземем добрия пример. Той ще ни помогне днес да бъдем нещо по-достойно. В миналото нашите управляващи, казано на съвременен език са били - благородници. Те са имали изключителни познания и са били просветени хора. Да си благородник, то това означава да имаш много качества. Не просто да си човек, който да използва властта за свои интереси, а да се грижиш и да допринасяш за цивилизационното развитие на обществото. "История на славните българи" ни показва, какви сме били преди 681 г. Какви сме били, какво сме правили, къде сме били чисто географски? Тук говорим за една забележителна история. 

- Открихме доста изненадващи факти в това помагало.
- Точно така! Преди 681 г. тук нашите земи са се населявали от траките. В България винаги се натъкваме на тракийски находки. Последните научни изследвания показват, ме ние сме коренното население тук. Нашата история преминава през едно бурно развитие, това допринася и за развитието на европейската цивилизация. Много европейски лидери, историци, включително и бащата на историята - Херодот казват, че сме древен народ. От нас тръгват много сериозни процеси, които дават просвещение и култура на целия европейски свят. Това помагало има за задача да разкаже чрез интересни картини и достъпни факти, какво се е случвало по нашите земи - далеч преди 681 г. 

- Кои са съставителите на книгата?

- Автор на помагалото е Павел Серафимов. Това е един български учен, историк. Той много подробно изследва българската история в продължение на години. Серафимов се е натъкнал на информация в така да кажа - забравени библиотеки в Европа. Открива неща, които са били забравени от старото поколение историци. Той показва в нова светлина неща, които малко историци са изучавали. Павел Серафимов е човек, който има много богата историческа култура. 

Той непрекъснато търси и казва - оборете ме. Мисля, че няма човек, който да може да направи това. Считам, че това е революция. Революция в образователната система. Този учебник с богатата вътре илюстрация, позволява на децата бързо и лесно да се запознават със значимите детайли от нашата история. След всеки урок им казваме, кое е най-важното, което трябва да запомнят. Знам, че децата използват много новите технологии, те искат да се забавляват. Затова използваме и фотографиите на Асен Великов. Много интересен фотограф, така също и на Евгени Динев, който илюстрира България по един много интересен начин. Считам, че "История на славните българи" е позитивното лице на България. Не България, която е опростачвана и свързвана с отрицателни неща, а България, която е поставила началото на едно развито балканско общество. Ние сме обработвали първи златото, в Черноморския басейн се е оформила първата европейска цивилизация. Тогава ние сме имали възможността до съвършенство да обработваме златото. 

- Това, че най-старото обработено злато е край Варна е известно, за мен изненадващо беше, че на територията на днешна България е открито първото изобретено колело, писмеността също.
- Точно така. Писмеността е силно застъпена в тази книга. Става дума за линеарната писменост. 

- Това е доста революционно!
- Тепърва ще разкриваме тази истина. Голяма е стената на ограничението. Настина сме славен народ. Това не е просто сбор от факти и дати, ако се постараем да изучим примера на нашите предшественици ще открием много интересни факти. Искаме да покажем на децата, че ние сме изобретили много неща. Отглеждали сме чиста растителна среда, в която сме получавали храни. Това е много важно и днес - как да се храним, как да подхождаме в живота. 

Трябва да се вземат правилните, а не емоционалните решения. Ето защо ние се опитваме да разчупим стереотипите. Към този учебник включихме и някои песни, които са направени специално за този проект. Включи се един млад екип воден от Веселин Василев - певец, който записа песните "Аспарух", "Пиринска мома" и "Сватба". Те искат да кажат на децата в резюме, какво се съдържа в "История на славните българи". Да могат да се играят хорА на тези песни. Те имат голямо значение за децата и тяхното развитие. 

Ето защо ние смятаме, че народните танци трябва да бъдат застъпени много силно в детските градини и училищата. За да може да вдигнем енергията и мотивацията на децата за обучение. Сега го възприемат като задължение, което ги вкарва в една рамка. Трябва да се замислим, какви хора ще подготвим за в бъдеще. Бизнесът се развива и ако не отговорим адекватно, то рискуваме да отпаднем от развиващите се страни.

- Как човек може да се сдобие с това съкровище?
- Благодаря за този коментар. Това наистина е съкровище. Чрез нашия сайт www.azbukari.org. Разпространява се чрез него, за да покажем на всички заинтересовани, какво сме свършили до момента. Чрез всеки един наш проект създаваме устойчиво развитие за децата. Направихме три детски площадки адаптирани и за деца с увреждания. Те са в София, Бургас и Велико Търново. Създадохме и първата патриотична стая във Велико Търново. Направихме доста проекти - "Стая за усмивки", която се намира във втора многопрофилна болница в София. Направихме доста проекти, около 60, което отне доста усилия. Правим устойчиви проекти, които поднасят знанието на децата по един достъпен начин, без да се натрапваме. Аз съм само човека, който ще говори за хората, които са в нашата организация - млади, амбициозни и образовани. Нека всички социално отговорни компании да помагат на благородните каузи!