Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

неделя, 12 ноември 2017 г.

Една от малкото запазени свастики у нас - Несебър, църквата "Христос Вседържател"

Една от малкото запазени свастики у нас - Несебър, църквата "Христос Вседържател" е една от най -забележителните и най - добре запазени средновековни църкви в центъра на стария град, типичен представител на живописния стил в църковната архитектура.

Великолепно украсената, внушителна, изящна с визията си църква "Иисус Христос Пантократор" (Вседържител) е строена през ХІІІ-ХІV век. Църквата е добре запазена, но от богатата й вътрешна украса са останали бледи следи.

Дали Свастиката е изключително български символ, който нашите предци са разнесли по целия свят сред най-широк кръг от култури и общности или е архетипно познание, заложено в човека от Създателя, е въпрос, който всеки би могъл да изследва сам за себе си.
Факт е, че тя се използва от почти всички народи на планетата и все пак най-продължителна и системна употреба свещения знак има тук, на Балканите.

Символът на свастиката изобразява непрекъснатото движение – като движението на вятърната мелница или воденицата. Свастиката се върти неспирно по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка.

Когато се върти по часовниковата стрелка, тя изобразява енергията, силата и разумът на Вселената; когато се върти обратно на часовниковата стрелка, свастиката изобразява милосърдието. Тя е също така символ на космическата хармония и на баланса на противоположностите.

Светът е обичал свастиката, преди Хитлер да я задигне. Когато приема свастиката за своя емблема, той има аспирациите да присвои нейната космическа мощ. От тогава насам съвременният свят асоциира свастиката с режима и идеологията на Хитлер.

В Германия най-вече, на този символ се гледа като на нещо позорно. Затова е време свастиката да бъде реабилитирана до своето първоначално значение на „нека доброто пребъде”.
Думата свастика идва от санскрит и означава буквално "добре е", а в по-широк смисъл благоденствие и късмет. 

Боготворена е като символ на слънцето. Тя обиколила света като символ на добрата съдба и късмета. Като такава свастиката битувала в продължение на векове във Франция, Германия, Великобритания, Скандинавия, Китай, Япония, Индия, Съединените Щати, Южна Америка, Гърция, България.

Скоро свастиките били навсякъде, въртейки се и в посока на часовниковата стрелка, и в обратната. Повечето учени я разглеждат като огнен или слънчев символ и поради това често я наричат огнен или слънчев кръст.

Във "Ведите" за нея се говори като за "колелото на слънцето". То представлява космическото движение и еволюция около точно определен център. Свастиката изобразява и принципа на живота и движението, което превръща джуджето във великан и микрокосмоса в макрокосмос.
Азиатските мюсюлмани смятат, че свастиката символизира четирите основни посоки и управляваните от ангели четири сезона. Японците пък вярват, че в образа на свастиката се съдържа сърцето на Буда и че тя е символ на късмет и благоденствие. За римляните свастиката била знакът на върховния повелител на боговете Юпитер.

В скандинавските страни тя представлявала бойната брадва или чук на Тор - богът на въздуха, гръмотевиците и светкавиците и на късмета. В Литва тя се смята за талисман. В Китай двата вида свастики се използват за изобразяването на ин и ян - мъжкото и женското начало, доброто и злото. Преплетени и понякога наричани "Соломонови възли", те символизират неразгадаемата и безкрайна мощ на божеството.

Понякога символът е наричан гамадион, което по същество значи кръст, съставен от четири основни "гами" именно във формата на свастика. "Гама" сред ранните християни символизирала Христос като крайъгълен камък на църквата.