Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

неделя, 25 февруари 2018 г.

Новите будители на България са с каузи за по-добро бъдеще

Искаме да направим живота малко по-положителен, защото ми се струва, че твърде много всички сме се фиксирали в отрицанието. Все пак е време да видим, че не са чак толкова непостижими всички онези неща, за които се борим и има път и посока.  Това каза Цвета Кирилова, основател на фондация Азбукари, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов.


Кирилова гостува по повод образователните и социални инициативи, предназначени за деца със специални потребности, реализирани от фондацията.  
"Организацията ни е съставена от умни и будни хора с различни професии, които искат да правят промени, които са динамични и знаят смисъла на това да бъдат будно, гражданско общество. Ето защо обединявайки усилията си набелязахме цели и приоритети, които осъществяваме съвсем успешно, но много трудно". 

За това се нуждаем от подкрепата на хора, които разбират смисъла на това да реализират проекти, ориентирани към развитие на полезни каузи в полза на обществото, които да подобряват жизнения стандарт и средата, в която живеят, да улесняваме живота на децата, каза Кирилова. 
"Създадохме сдружение, което за шест години се разви доста добре. Работим основно с деца, като нашата ориентация е да подкрепяме талантливи деца, които имат нагласата да се развиват в различни области на познанието. За шест години направихме доста интересни проекти в социалната и в образователната област. Разбира се, в условията, които нашата държава е създала за развитие на нашата организация и на подобни. Неправителственият сектор в България трудно оцелява и особено ако е пробългарски ориентиран, защото живеем в среда на прекалено голям либерализъм, който е превзел не само България, но и света като цяло".
Патриотизмът не е форма на отрицание и искаме да кажем на децата, че има смисъл да познават България. Да познават историята си, миналото си, настоящето си, да бъдат горди и достойни българи, да растат със самочувствие на добре образовани деца, които има какво да покажат на света. Защото имената от българската наука, и не само, а и от различни области на знанието, са показали българският ум наистина е голям и е дал много на света и няма основания да бъдем срамежливи или подтиснати, за да кажем, че ние можем, подчерта гостенката. 
"Направихме три адаптирани площадки за деца с увреждания - за пръв път в България. Това е нещо, което Социалното министерство не бе направило до сега. 2013 направихме първата такава в София. След това направихме във Велико Търново. В град Бургас е третата. Всичко това е свързано с много усилия да пробием закостенелите институции. С вързано е с борба да се намерят средства и да се реализират всички тези проекти".

Устойчивостта на нашата организация все още е много крехка, защото средствата, с които реализираме тези проекти, са средства от дарения на големи фирми, които разбират смисъла на това да развиват и своята корпоративна социална политика и помагайки ни, ние създаваме нещо добро и полезно за обществото, сподели Кирилова. 

"През всички тези години се натъкнахме на много несправедливости. На безкрайно неразумни неща, които генерират министерствата и местните общини", изтъкна събеседничката. "Проблемите са не само институционални, а и личностни. Те са проблеми, които касаят хората, които са разпределени по нива - в различни сфери и области. Хора, които отказват да съдействат, поради закостенели убеждения, защото са наследници на една отминала епоха, която е създала рутина и те не искат да разчупят моделите. Когато говорим на модерен език, те не ни разбират, сякаш говорим за различна епоха и различни времена". 

Тези хора трябва да "разчупят себе си" и да дадат възможност на младите хора да построят държавата, която искат, "защото ние, като данъкоплатци, с нашите данъци формулираме държавния бюджет, от който се плаща на държавните и общински служители и те трябва да разберат, че не те са наши ръководители, а ние сме техни началници. Ние сме ги поставили там, на определени позиции, за да бъдат инструментът, чрез който ние да реализираме нашите намерения, възгледи и планове".

"Не разбирам защо това толкова трудно се разбира в България. Донякъде осъзнавам, че това е наследство от минали режими, което е деформирало представите на хората, които работят в институциите, но ме притеснява и една друга тенденция - на опърничавост и на силово въздействие на определени олигархични кръгове, които чрез натиск над институциите се опитват да не позволяват на държавата да се развива адекватно". 

Какво представлява гражданската инициатива "Българи за България"?