Знаете ли как трябва да изглежда Конституцията на една държава? За мен е нужно да е ясна, отлично подредена и обслужваща единствено и само интересите на нашето общество!

неделя, 8 юли 2018 г.

Александра Начева стана европейска вицешампионка

Александра Начева се окичи със сребърния медал в тройния скок от европейското първенство за юноши и девойки под 18 г. в Дьор (Унг). Българката записа 13.88 м (+0.7 м/сек) за втората позиция в сектора.


Още в първия си опит във финала от 13.43 м (+1.6 м/сек) пловдивчанката нанесе нова корекция на рекорда на първенствата, след като това веднъж тя направи в квалификацията с 13.32 м. Но след нея световната шампионка в седмобоя за девойки под 18 г. за 2017 г. Мария Висенте (Исп) се приземи на 13.84 м (+1.6 м/сек) и поведе в класирането.

Последваха два фаула за Начева, като единият от тях беше минимален, а скокът й близо до 14 м. Последваха 12.85 м, 13.76 м. Истинската битка настана в шестите последни опити. Начева излезе предпоследна в сектора и се приземи на 13.88 м, взимайки първото място от испанката. Висенте обаче имаше последна думата в състезанието. Испанката събра емоциите си за 13.95 м и личен рекорд.   

Начева пристигна в Дьор с 14.00 м и първо място в световната ранглиста за сезона за девойки под 20 г. и под 18 г.

За възпитаничката на Стойко Цонов това е поредно успешно лято. Миналата година тя спечели сребро на световното първенство за девойки под 18 г., а при по-големите – под 20 г. беше четвърта в Европа. Следващата седмица Алекс ще стартира на световното първенство в по-горната възрастова група – под 20 г. в Тампере (Фин).

Първата треньорка на Алекс е Ива Пранджева, която е първата българка, преминала 15 м в тройния скок и носителка на девет отличия от световни и европейски първенства.

Медалът на Начева е втори за България на първенството. Валентин Андреев стана втори в хвърлянето на чук в събота. Това са и първите отличия за страната ни като цяло за шампионатите на Европа за юноши и девойки под 18 г.